Cardboard Favella

Overalt i Rio kan man se de såkaldte favellaer, slumbyer, der ligger op ad bjergskråningerne. Lidt på afstand og især i solnedgang ser de maleriske ud med deres små murstens- og træhuse. Men kommer man nærmere, er meget af det ussel slum. Rios mange bjerge gør, at rig og fattig bor dør om dør. Fra penthouse-taglejligheder i millionklassen kan man fra terrassen sidde og se på fattige skure lige ved siden af.
Favelaerne er bygget af fattige, især fra Nordøstbrasilien. De kom til Rio for at finde arbejde og slog sig ned, hvor der var plads. En af de første blev bygget i slutningen af 1800-tallet. Rio har i dag 400 favelaer. Den største er Roçinha i São Conrado. Men det er ikke kun arbejdsløse og narkobanditter der bor i farvelaerne for eksempel Rocinha, bor masser af skolelærere, sygeplejersker, politifolk, kassedamer, ekspedienter, håndværkere og ikke mindst handlende.

Projektet var et temaforløb for 4.-6. klasses friskoleelever, der blev afsluttet med en fernisering for forældre og skolekammerater. Efter at have introduceret eleverne for favellaerne´s arkitektur, historie og samfundsfaglige vinkler, gik børn og voksne i gang med i fællesskab at producere en pap-favella. Et projekt så stort og mange facetteret, at der var plads til både store armbevægelser, produktion og kodning af lyd- og lys installationer, byplanlægning, fremstilling af hele kvarterer og den intense form for fordybelse nogle elever kan mønstre, for at lave en eksakt 1:48 kopi af en skraldespand med hjul, vippefunktion, bananskræller på håndtaget og grafitti på låget.
Farvellaerne er i deres oprindelige udgave meget farverige og “skæve” i deres look så der er masser af plads til kreativitet og udfoldelse, og ved at producere dem i genbrugsmaterialer holdes fokus og stil på de vilkår favellaer faktisk er bygget på.